Polyamidi

(PA6, PA66, PA12)

Polyamideja (Nylon)on kaupallisesti saatavilla montaa eri lajia. Polyamidin monikäyttöisyys tekee siitä yhden eniten käytetyistä teknisistä kestomuoveista. Kaupallisiin polyamidilajeihin kuuluvat PA6, PA4/6, PA66, PA6/10, PA 6/12, PA11 ja PA12. Polyamidin numerointi tulee polyamidin valmistuksessa käytettävien lähtöaineiden, diamiini- ja kahdenarvoisen hapon, hiiliatomien määrästä. Hiiliatomien suhde antaa jokaiselle polyamidilajille sen ainutlaatuiset ominaisuudet. Polyamidi 6 on sitkeä, kulutusta kestävä raaka-aine. Sillä on parempi pinnanlaatu, virumisominaisuudet ja parempi työstettävyys verrattuna PA66:een. Se voidaan myös ruiskuvalaa noin 25 C astetta kylmempään muottiin pienemmällä muottikutistumalla koska se kiteytyy vähemmän kuin PA66. Huonoina puolina ovat sen alhaisempi jäykkyys ja nopeampi kosteuden imeytyminen kuin PA66:lla. Kosteus toimii pehmittimenä alentaen vetolujuutta ja jäykkyyttä ja parantaa venymisominaisuuksia. Kosteuspitoisuuden kasvaessa, iskulujuus paranee merkittävästi ja lisää näin myös energian absorbointiominaisuuksia. Oikein tunnistettuna ja suunniteltuna kosteuden vaikutuksesta polyamidin työstölle ja ominaisuuksille ei tarvitse olla huolissaan.

Kaikkia polyamideja voidaan lujittaa lasikuiduilla, lasipalloilla, hiilikuiduilla mekaanisten ja lämmönkesto-ominaisuuksien parantamiseksi. PTFE:llä ja molybdeenidisulfidila täytettyjä polyamideja on tarjolla laakerimateriaaliksi. Niillä on alhainen kitka ja hyvä kulumisenkesto. Polyamidi 6 on usein käytössä sovelluksissa joissa sitkeys, hyvät liukuominaisuudet ja alhainen kuluminen ovat tärkeitä. Hyvänä esimerkkinä hammaspyörät.

Polyamidien etuja on erinomainen pinnanlaatu myös lasikuitulujitettuna, lujuus, jäykkyys ja kemiallinen kesto hiilivetyjä vastaan. Polyamidien käytön rajoitteita ovat mm. suuri kosteuden imeytyminen ja huono kemikaalinkesto vahvoja happoja ja emäksiä vastaan.